Esp. Neerpelt 1961-1971

Het seizoen 1961-1962 : 

Een slecht jaar voor de club. Een van de noeste werkers van de club, secretaris Antoon Broux broer van voorzitter Jaak Broux, overleed.  De club moet nog een stapje terug. Men was  vijftiende geëindigd met 21 punten en degradeerde opnieuw. Neerpelt degradeerde wel maar had met Jackie Thijs de topschutter van reeks in haar rangen met liefst 27 doelpunten.


Voorzitter Jaak Broux, zwaar terneergeslagen op einde van het seizoen, wees ieder op zijn plichten.  Gelukkig bleef de jeugdwerking groeien.  "De toekomst is verzekerd" en "Veel lof voor de mensen achter de schermen, mensen voor wie het woord clubliefde nog echt bestaat."Dit waren woorden van voorzitter Broux tijdens het Kerstfeest. Ook ere-voorzitter Broekmans loofde zijn club : "Neerpelt is nog een korps ploeg zonder betaalde spelers." 

- Een artikel uit 1962 war o.a. het bestuur bij staat en we zien de naam Henri Huysmans bijstaan, vandaag in 2021 nog altijd actief voor de club -

Het seizoen 1962-1963 :

Het vertrouwen van de spelers was nu zoek. In tweede provinciale C had men nu iemand nodig om hen terug te overtuigen.  Oud-speler en trainer Harry Devocht moest er iets aan doen.
De club krijgt terug zijn houvast. De ploeg ziet men groeien.
Esperanza werd ongenaakbaar. Men haalt terug de titel binnen na een lang seizoen. 1963 kende een keiharde winter. De competitie lag stil van 30 december tot en met 3 maart toen de interland België- Holland werd gespeeld. De laatste wedstrijd in competitie vond plaats op 9 juni.
Er werd slechts één wedstrijd verloren, thuis tegen Helchteren (0-1) op de derde speeldag.
Men behaalt 52 punten uit 30 wedstrijden.
Men had weer een ploeg als voordien. Spelers waren :
H. Bleyen, J.Hoogsteyns, I. Joosten, P. Meekers, T. Meus, J. Peeters,
J. Pellens, C. Renckens, J. Segers, P. Snoeckx, G.Smeets,
L. Steensels (Jim), J. Stevens, J. Thijs, A. Van de Broek

Esperanza had liefst vijf spelers die tien doelpunten of meer scoorden: Snoeckx (15x), Joosten (14x), Spooren (12x), Bleyen (11x) en Thijs (11x)


De kampioenenviering ging dit jaar gepaard met het zilveren jubileum. Op zaterdag 22 juni was er eerst een wedstrijd tegen de kampioenenploeg uit 1952. De uitslag werd toch nog 3 - 3.
's Avonds was er een feestmaal in café Eerdekens op 't Boseind. Tal van prominenten zoals burgemeester Geelen, schepen Driesen, E.H. Verheyen en E.H. Winters van 't college waren ook van de partij.
Zondagnamiddag was er een mis en nadien werden er bloemen op  het kerkhof gelegd bij betreurde overleden spelers en bestuursleden.
De officiële kampioenviering had om 17 uur op 't gemeentehuis plaats. Na talrijke toespraken en lofbetuigingen van het gemeentebestuur voor Esperanza als één der sterkste verenigingen uit de gemeente met zijn 130 leden, kreeg men een flinke subsidie.
's Voormiddags waren de omliggende clubs uitgenodigd op een receptie in het clublokaal.
's Avonds tenslotte was er een groot kampioenenbal in de feesttent op het terrein met ensemble Franky Moreno. 

- Ook de kadetten speelde kampioen! Staande : Leo Van Heel, H. Kuppens, T. Van Houdt, Fr. Smeets, H. Pellens, J. Gielkens, L. Neeskens, W. Keunen, Mevr. Broux, Fr. Geunens, R. Kums, Adriaan Scheelen (jeugdvoorzitter) en Henri Huysmans.
Zittend : Louis Bijnens (trainer), L.Peeten, M. Follon, F. Meekers, J. Eben, E. Franssen en Jef Esch -

 

Het seizoen 1963-1964 : 

Terug in eerste provinciale waar volgende ploegen aantraden :
Alken, Beringen, Borgloon, Halen, Hamont-Lo, Hasselt VV, Hechtel, Hoeselt, Looi Sport, Lummen VV, Esperanza Neerpelt, Stokkem VV, Rapid Spouwen, Taxandria, Zonhoven en Zwartberg. 
Het succes bleef voortduren. Esperanza eindigde tweede en de titel werd slechts nipt gemist. Men behaalde 36 punten, tien minder dan kampioen Alken.

- De ploeg uit 1964 -


Het aantal jeugdspelers bleef weer stijgen en men telde al 114 aangeslotenen.  En het gaat hier enkel over kadetten of knapen, scholieren en junioren. Van miniemen of duiveltjes was helemaal nog geen sprake. Men kon slechts voetballen vanaf zijn tiende jaar. De miniemen werden kampioen en de kadetten eindigden dit seizoen tweede en de scholieren werden vierde.

- De miniemen werden kampioen in het seizoen 1963-1964 -

Het seizoen 1964-1965 : 

Ook dit seizoen draaide men nog mee aan de top maar men eindigde slechts vijfde met 31 punten. Halen werd kampioen.  

Het seizoen 1965-1966 :

Het bestuur koos voor een nieuwe trainer : Alfons Caubergh. Driek Spooren werd gevierd als verdienstelijkste speler : hij speelde 500 wedstrijden in het eerste elftal. In de Beker van België werd de vierde ronde gehaald.
In Racing Mechelen werd in extremis verloren met 4-2.
De ploeg dit seizoen bestond uit :
P. Esch, P. Geunis, J. Gielkens, I. Joosten, P. Meekers, J. Meekers, F. Meekers, J. Peeters, J. Pellens, C. Renckns, J. Segers, F. Smeets, G. Smeets, P. Snoeckx, L. Steensels, H. Spooren, en  A. Van den Broek.
Toch eindigde men dit seizoen slechts als elfde met 28 punten.

 Het seizoen 1966-1967 :

Neerpelt eindigde slechts twaalfde dit jaar met 24 punten.  Lommel S.K. werd kampioen met Neerpeltenaar Jackie Thijs in haar rangen.

Tijdens een bestuursverkiezing kwam volgend resultaat uit de bus : Erevoorzitter : J. Broekmans.

Voorzitter : J.Broux.
Ondervoorzitter : J. Braeken.
Secretaris : J. Coninckx. 
Schatbewaarder : J. Bernaerts. 
Proost : E.H. Winters. 
Materiaalmeester : G. Van Meensel.
Verzorger : T. Esch.
Leden : J. Bloemen, R. Clercx, F. Damiaens, A. Esch, J. en F. Kuppens, A. Renckens, A. Scheelen, J. Smeets, W. Smets en G. Vanderlooy.

Jeugdvoorzitter : M. Claes.
Schatbewaarder : G. Gonissen.
Secretaris : H. Huysmans.
Leden : E. Adriaens, G. Baeten, P. Meekers, L. Pellens, G. Vanderlooy, L. Verhaeren en J. Vrolix.

Het selectiecomité bestond uit J. Braeken, J. Smeets en M. Claes.
Terreinverzorger was M. Molemans.

- Een verslag van de voorlaatste speeldag van 24 april 1967 -

Het seizoen 1967-1968 :

Men koos voor Frans Oversteyns als nieuwe trainer.
Als routinier bij Thor Waterschei en oud-speler van Esperanza moest hij aan een nieuwe ploeg bouwen. Het geluk bleef dit seizoen echter uit.  Men kreeg nooit de juiste "spirit" om te winnen.  Neerpelt werd slechts veertiende met 22 punten en het gevolg was : de¬gradatie.  Cercle Tongeren moest immers uit bevordering dalen zodat een derde ploeg naar tweede provinciale zakte.

Het seizoen 1968-1969 :

Na het slechte seizoen werd voor een nieuwe trainer gekozen : Louis Bijnens moest het tij keren.  Maar Lambert Steensels koos voor F.C. Beringen en Paul Meekers voor Bocholt V.V.  F.C. Eksel werd kampioen en Neerpelt eindigde als negende met 30 punten.
Er doken problemen op.  Niet enkel van organisatorische aard want voorzitter Broux stapte op na onenigheid in het bestuur, maar ook praktische. De vraag was : waar moet Neerpelt volgend seizoen spelen?  Het terrein achter het station moest verdwijnen.  De gronden eigendom van Theodoor Clerx werden de basis van een nieuwe woonwijk : Tik¬broeken.
Gelukkig kon men bij de Kerkfabriek een stuk grond vinden op de Bemmert. Hier werd een nieuw terrein aangelegd.  Michel Claes werd gekozen tot nieuwe voorzitter.  

- Prijsuitreiking tijdens het Paastornooi op de nieuwe terreinen op de Bemmert door burgemeester L. Kelchtermans -

Het seizoen 1969-1970 : 

Het Vanderlooy-stadion lag nu in de Bemmert. Men moest roeien met de riemen die men had. Achter het stadion was slechts een klein plein voor training en jeugdvoetbal.  Voorzitter Claes stapte in maart al op. Neerpelt werd slechts twaalfde met 25 punten.
Jaak Broux nam zijn vroegere functie als voorzitter terug op.

- De scholieren werden in het seizoen 1969-1970 kampioen -

Het seizoen 1970-1971 :

Een nieuwe speler-trainer werd binnengehaald. Toine Nulens bouwde aan een nieuwe ploeg en moest vooral putten uit eigen jeugd.
Joep Pellens werd gehuldigd voor 400 wedstrijden in de eerste ploeg. F.C. Kaulille werd echter kampioen en Esperanza kwam niet verder dan een tiende plaats met 26 punten.
Op een bestuursvergadering werd beslist om een contract met Brouwerij Martens te ondertekenen.  Dit verplichtte de club om, tot op de dag van vandaag, Bocholter bier te tappen.  Maar er waren dan wat voordelen verbonden aan dit contract.

Ga verder naar volgende pagina