Esp. Neerpelt 1971-1981

Het seizoen 1971-1972 :

Emiel Neuteleers werd de nieuwe trainer.  Hij was oud-speler en had veel faam verworven bij Overpelt-Fabriek als jeugdtrainer.  Hij zou de Neerpeltse jongeren terug naar de top moeten brengen. De competitie was echter hard en men werd slechts elfde met 25 punten. De titel was voor Opitter.


De spelers uit het begin van de jaren zeventig kwamen uit volgende kern :
A. Baeken, J.P. Beckers, H. Coenen, J. Corstjens, M. Deelkens,  P. en T. Esch, E. Franssen, J. Gielkens, P. Gonissen, J. Hendrikx, T. Kuppens, L. Neeskens, A. Nulens, J. Pellens, G. Puts, C. Renckens, J. Schurmans, G. Vanchaze, J. Vangeneugden, C. Vanhoudt, T. Van de Mosselaer.

 


Het seizoen 1972-1973 :

Het vierde seizoen op de Bemmert en een derde trainer werd binnengehaald : oud-speler Driek Spooren moest nu de klus klaren om Neerpelt uit tweede provinciale halen.
Het was echter Kattenbos dat kampioen werd.
Esperanza werd zevende met 32 punten.

Het seizoen 1973-1974 :

Weer een andere trainer kwam de club vervoegen : Louis Bijnens nam het roer weer in handen. Het was vechten tegen de bierkaai.  Met hetzelfde potentieel moest men de degradatie trachten te ontlopen. Men werd uiteindelijk toch nog vierde met 33 punten. 

Het seizoen 1974-1975 :

Om het nieuwe voetbalseizoen op standingvolle wijze in te zetten had het bestuur van Esperanza diverse zware investeringen gedaan. Beide terreinen werden volledig vernieuwd, de kantine werd van een nieuwe vloer voorzien door het duo Thieu Van de Keuning en Henri Paesen en tot slot werden de spelers volledig in het nieuw gestoken. De beheerraad werd van 5 to 10 personen uitgebreid, terwijl het jeugd-en hoofdbestuur tot één geheel werd herleid. In verband met transfers is Neerpelt zeer zuinig geweest, enkel Jos Timmers werd aangetrokken van Hechtel FC terwijl Jos Theuwis (Lommel Kolonie), Ludo Neeskens (Sparta Lille) en een zevental spelers naar Grote Heide vertrokken.
Peer S.V. werd kampioen. Neerpelt werd vijfde met 34 punten uit de 30 wedstrijden.


Het seizoen 1975-1976 :

De situatie werd steeds moeilijker. Niet alleen tussen de spelers, maar ook in het bestuur waren er allerlei moeilijkheden onderling. Er werden steeds meer eisen gesteld en voorzitter Broux legde zijn functie neer. Hij nam ontslag in het belang van de club. Anderen moesten nu maar eens het roer in handen nemen. Jaak Broux had bijna dertig jaar een bestuursfunctie waargenomen.
De nieuwe voorzitter werd H. Damen, maar hij moest zijn functie na een jaar wegens gezondheidsredenen neerleggen.
Trui-sponsoring was inmiddels een feit geworden.
De ploeg kon het echter niet waarmaken en men behaalde slechts 23 punten op een veertiende plaats. Men degradeerde naar derde provinciale na een verloren testwedstrijd voor behoud tegen Zutendaal (1-0), toen de laagste afdeling in Limburg.
Gelukkig kwamen er dat jaar veel ploegen bij in Limburg en de Bond maakte een vierde provinciale afdeling bij.


Het seizoen 1976-1977 :

Men wilde het tij doen keren. Voor de trainersfunctie wendde men zich tot een oud-speler van F.C. Beringen, namelijk Marcel Geypen. Men werd dit eerste jaar in de derde provinciale zesde met 33 punten.  
Ook het bestuur ging de moderne toer ¬op : de club werd een V.Z.W. vanaf april 1977.
De nieuwe voorzitter werd Jaak Gielen, ondervoorzitter G. Van Meensel en Michel Follon werd secretaris-penningmeester.
De voltallige beheerraad van de V.Z.W. bestond uit 12 man.

 - Neerpelt speelde in januari 1977 de topper tegen leider Stal, won uiteindelijk maar eindigde op het einde van de rit net buiten de top vijf -

Neerpelt telde nu vier provinciale ploegen na de gemeentefusie : Esperanza, Sparta Lille, Grote Heide en nieuwkomer Herkol. Daarom ging vanaf het volgende jaar 1978 een fusietornooi van start.  Het eerste fusietornooi vond plaats bij Sparta Lille dat ook winnaar werd.
Een testwedstrijd op het neutraal terrein van Esperanza zou dat jaar de kampioen in vierde en de extra stijger naar derde toewijzen. Grote Heide won deze wedstrijd van Herkol voor ruim 700 toeschouwers.
Esperanza bestond dit jaar veertig jaar.  

Het seizoen 1977-1978 :

Wim Brouns werd de nieuwe trainer om terug de verloren plaats in tweede op te nemen. Het resultaat bleef echter weer uit.
Overpelt V.V. werd kampioen en Esperanza moest zich tevreden stellen met een vierde plaats en 36 punten.

Het seizoen 1978-1979 :

Nogmaals een nieuwe trainer. W. Robinek zou de seniors en reserven onder zijn hoede nemen. Er werd aangetreden in derde provinciale D.
Er werd een nieuwe sponsor aangetrokken voor de eerste ploeg :  Elektro Bowilek zou de naam op de truitjes worden.
Nieuwe spelers voor dat seizoen waren M. Van de Venne, F. Van Kerkom en C. Vanveggel. Esperanza werd een goede middenmoter.
Men eindigde  zevende met 29 punten.

 


Ook het veertigjarig bestaan werd dat jaar gevierd, helaas twee jaar te laat. Maar het feest gaf de club een nieuwe uitstraling en ook de nodige centen.
Tijdens het eerste weekend van juni vierde men feest.  Op vijdag 1 juni was er in de kantine een receptie voor spelers, oud-spelers en bestuursleden. Op zaterdag een veteranentornooi en 's avonds werden er volksspelen in de tent gehouden. Op zondag waren er de finale-wedstrijden van het tornooi en 's avonds een groot feest in de tent met prijsuitreiking.      
Zakenman Jan Winters van Elektro Bowilek werd de nieuwe voor¬zitter van de club.       

Het seizoen 1979-1980 :

Een nieuw seizoen met een nieuwe trainer, nl. Paul Damen. Na een moeilijke start eindigde men toch nog zesde met 33 punten-.
Nieuwe aanwinsten voor dit seizoen waren : J. Aerts en F. Huysmans.  De vrij jonge ploeg bestond uit volgende kern :
Jos Aerts, Raf Claessen, Roger Corten, Michel Deelkens, Edmond Eerdekens, Guy Esch, Frans Huysmans, Gerard Puts, Marc Schuurmans, Ludo Stevens, Henri Vanceulen, Franky Van den Wijngaert, François Van Kerkom, Charly Vanveggel, Marcel Verlinden, André Winkel. 

Het seizoen 1980-1981 :

Het volgende seizoen werd eveneens met trainer Damen aangevangen.  Huysmans en Corten verlieten de club en T. Daniels en B. Vrijsen waren de aanwinsten. Naarmate de winterstop naderde ging het steeds slechter met de ploeg.  De trainer stapte op en men zocht heil bij oud-trainer Wim Brouns.  Overpelt V.V. werd opnieuw kampioen.  Neerpelt bleef voor het vijfde seizoen in derde provinciale. Men eindigde zevende met 29 punten.
Eindelijk goed nieuws voor de jeugd.  De gemeente maakte nieuwe sportvelden klaar op het nieuwe gemeentelijke sportterrein "De Kentings". Het kleine oefenveld op de Bemmert kon verlaten worden.  

Ga verder naar volgende pagina