Esperanza 1951-1961
Het seizoen 1951-1952 :
Het vernieuwd bestuur had niet stil gezeten in de overgangsperiode en enkele spelers van Fabriek, Valkenswaard en Eindhoven werden aangetrokken. Met Scheelen, Theuwis en Van Engeland had men weer een topploeg.
Men speelt nog in tweede provinciaal. De topklasse in Limburg.
Trainer Cuypers bleef en de weg naar de titel lag voor het grijpen. Eindelijk speelde men nog eens kampioen.
Slechts één wedstrijd, die van 27 januari te Zonhoven werd uitgesteld wegens teveel sneeuw op het terrein. Ook de bomvolle trein naar Hai-Wai (Hasselt VV) was weer een echte belevenis.
- Er werd een speciale trein naar Hasselt VV (Hai-Wai) ingelegd -
Neerpelt mocht eindelijk naar Bevordering.
De succesploeg bestond uit :
W. Baeten, J. Esch, M. Plas, G. Kelchtermans, Fr. Kums, G. Kums, Fr. Oversteyns, H. Scheelen, A. Spooren, K. Theuwis, J. Timmers, P. Vanderlooy, H. Van Engeland en M. Van Lishout. Het was een jonge kern : de oudste speler was Frans Kums met 29 jaar.
- Tijdens de laatste wedstrijd tegen Paal werden reeds alle spelers in de bloemen gezet. Ook kreeg ieder speler een prachtige herinneringsmedaille opgespeld door de heer Ceyssens. -
In Neerpelt centrum werd een groot feest georganiseerd.
Op zondag 18 mei 1952 was er om 15 uur een grote optocht door de straten van Neerpelt Centrum.
Voorop ging fanfare Dommelgalm, verder Turnkring "Hoger Op" met zijn trompetterskorps, de Kano-en watersportclub en talrijke schutterijen. Uiteindelijk kwam de gehuldigde ploeg op een praalwagen de talrijke toeschouwers begroeten.
Later volgde de ontvangst op het gemeentehuis door burgemeester Clerx met een huldiging en de trouwe dankwoorden door voorzitter Swinnen. De spelers kregen van de club hun eerste trainingspakken en achteraf een uitgebreid feest aangeboden.
Het doel van het nieuwe bestuur was bereikt : men had een topploeg klaar voor Bevordering.
Het seizoen 1952-1953 :
Trainer Urbain Cuypers bleef. Samen met Lommel S.K. traden er twee Noord-Limburgse ploegen aan in Bevordering C. Andere ploegen in de reeks waren dat jaar : Aarschot, Hasselt V.V., Houthalen, Mol, Montegnee, Spa, Patria Tongeren, Verviers, Wezel Sport en Wandre.
Ook in de beker van België deed men het dat jaar goed. Uiteindelijk werd tegen Daring Brussel gespeeld, een topploeg uit eerste nationale. Thuis trok men ruim 4000 toeschouwers! Een bezoekersaantal dat nooit meer gehaald werd.
In de competitie eindigt men achtste met 32 punten uit dertig matchen.
Succesploeg uit de bevordering begin jaren vijftig :
Staande : G. Kums, A. Spooren, H. Van Engeland, J. Timmers, H. Spooren, M. Plas
Zittend : M. Van Lishout, R. Mercier, A. Alders, H. Polmans en H. Scheelen.
Het seizoen 1953-1954 :
Men speelde goed mee dit jaar in Bevordering B. Ook Overpelt-Fabriek kwam nu in deze reeks en Lommel degradeerde aan het einde van het seizoen. Men werd uiteindelijk tweede in de rangschikking met 43 punten uit 30 wedstrijden.
In de laatste wedstrijd tegen Aarschot verloor men echter met
2-0, anders was er een ticket voor derde nationale geweest.
Uit eigen jeugd weet Frans (Sus) Oversteyns door te breken.
Het seizoen 1954-1955 :
Er trad een nieuw bestuur aan : Jaak Broux werd nieuwe voorzitter. Jaak zal die functie gedurende 21 jaar waarnemen.
De nieuwe penningmeester werd L. Franssen. W. Hoedemakers werd de nieuwe ondervoorzitter. De eerste proost was E. H. Jacobs. Elke vergadering werd nu in een gebonden boek genoteerd.
Men stelde hoge eisen aan de nieuwe bestuursleden. Twee onrechtmatige afwezigheden betekende de onmiddellijke uitsluiting. Ook werd het entreegeld verhoogd dit seizoen : volwassenen betaalden nu 20-BEF.
- Een vergadering eind jaren vijftig in het café van Gust Claes (Klingelet)
(De toevallige gasten mochten mee op de foto) :
Louise (van Klingelet), Jan Braeken, Antoon Broux, Jaak Kums, Jaak Broux, Meester Hoedemakers, Albert Bernaerts, Leopold Franssen, Michel Esch, Jaak Bloemen, Jef Plas, Pierre Hermans, Jef Smeets, x en Gust Claes -
De trainer bleef en een nieuwe speler : H. Gohy van Wallonia Namur kwam over.
In Bevordering A werd men elfde met 28 punten.
In de Beker van België speelde men dit jaar in Club Brugge.
Tot de rust gaf Neerpelt een goeie respons. Uiteindelijk werd met 5 - 1 verloren.
- Elftal van Esperanza Neerpelt net voor het treffen in en tegen Overpelt Fabriek die Esperanza zou winnen met 2-4 -
Het seizoen 1955-1956 :
Een moeilijk seizoen in Bevordering B waarin men net aan de degradatie ontsnapte. Men behaalde 27 punten en een twaalfde plaats. Enkele spelers verlieten de club, waaronder Karel
Theuwis, Mathieu Plas en Harry Van Engeland. Uit de eigen jeugd kwamen Jutten en Van de Broek aantreden.
Voor de jeugd startte een groot Paastornooi. Dit tornooi zou blijven groeien en later ook veel buitenlandse ploegen aantrekken. Tot midden de jaren tachtig werd dit een jaarlijks terugkerend evenement.
Het seizoen 1956-1957 :
Neerpelt koos voor een nieuwe trainer, nl. Placqlé. Weer werd voor eigen jeugd gekozen : Paul Meekers en Jan Stevens kwamen in de ploeg en Gerard Witters werd de nieuwe keeper. Dit jaar in Bevordering A werd men zesde met 32 punten.
- Doelman Gerard Witters komt met de bal op het veld, op de achtergrond ziet U een goederentrein aan het station van Neerpelt -
Overpelt Fabriek speelde kampioen en steeg. Sindsdien is Fabriek geen rechtstreekse tegenstander meer geweest voor Neerpelt in de competitie.
Ook Frans Oversteyns verliet de club en maakte furore als aanvaller bij Thor Waterschei. Ook voor de nationale militaire ploeg werd hij regelmatig opgeroepen.
Het bestuur koos voor de vorming van verschillende commissies. Deze zullen zich elk jaar ontbinden en opnieuw samengesteld worden bij de aanvang van het nieuwe seizoen.
Zo kennen we het hoofdbestuur, jeugdcommissie, selectiecommissie, de financiële commissie en de materiaalcommissie.
- Frans (Sus) ging voor het grote Waterschei spelen -
Het seizoen 1957-1958 :
Men trad aan in Bevordering C waarin F.C. Fléron kampioen speelde. Het bestuur had voor nieuwe clubkleuren gekozen : rood-wit. Dat was echter geen goede zet geweest, want men eindigde slechts dertiende in de reeks met 25 punten.
Toch behaalde men dit jaar de gouden wimpel, nl. een trofee van de Bond voor de ploeg die wint met de grootste score in de nationale reeksen. Neerpelt won tegen SRU Verviers met 7-1.
Succeskeeper Timmers stapte over naar Lommel.
- Na eerder Jos Oversteyns (links) en Jef (Jim) Kums (rechts) ging een derde speler hogerop spelen, in het midden doelman Jaak Timmers -
Het seizoen 1958-1959 :
Men speelde terug in de geliefde zwart-witte kleuren in Bevordering C, met veel Luikse ploegen.
Een overzicht van de reeks :
S.C. Andennais, U.R.S. Auvelais, Vigor Beringen,
A.C. Brasschaat, F.C. Helzold, S.K. Hoboken, Eendracht Houthalen, E.S. Jamboise, Looi Sport, Mol Sport, Esperanza Neerpelt, E. Tamines, F.C. Tubantia, Vorselaar, Vosselaar en Wezel Sport.
Opvallend veel ploegen uit industriële centra en mijncités die veel aanhang bij arbeiders hadden.
Men eindigde slechts twaalfde met met 24 punten.
- Eind jaren vijftig met volgende selectie :
Staande : J. Stevens, A. Alders, J. Peeters, J. Donkers, M. Bex.
Zittend : G. Kums, M. Hermans, J. Thijs, P. Meekers, H. Spooren en M. Dilissen -
Het seizoen 1959-1960 :
Men werd dat jaar ingedeeld in Bevordering D met meer verplaatsingen naar 't Antwerpse en Vlaanderen. Ook Lommel S.K. werd in deze reeks ondergebracht. Het bleek een moeilijkere reeks te zijn dan Bevordering C. Heel wat nieuwe spelers traden aan en Jef Esch werd de nieuwe trainer.
Na acht jaar in de hogere regionen begon nu een dalperiode : de degradatie kon niet ontlopen worden.
Men werd laatste in zijn reeks met 17 punten.
Financieel kreeg men van de gemeente dat jaar een steun van
30.000-BEF voor werkzaamheden aan het terrein.
Na 1960 werd de hogere afdeling voor Esperanza een stuk geschiedenis.
De ploeg die het laatst in bevordering speelde had de volgende samenstelling : A. Alders, V. Brouwers, L. Kums, P. Meekers, P. Meus, J. Peeters, H. Polmans, A. en H. Spooren, J. Stevens en M. Van de Broek.
Het seizoen 1960-1961 :
Voor het eerst in eerste provinciale. Destijds bestond die reeks niet. Men wou weer snel hogerop en draaide mee aan de top, maar in de topwedstrijden liet men telkens een steek vallen.
Esperanza werd negende met 29 punten.
Dat jaar ontstaat de verbroedering met het Duitse Niederhadamar. Jaarlijks zal met Pinksteren een uitwisseling plaatsvinden tussen de beide clubs. De band met deze ploeg was eigenlijk al ontstaan tijdens de oorlogsjaren : stationschef H. Spooren had toen enkele mensen uit dat Duitse dorp leren kennen.
- De scholieren van Esperanza Neerpelt in 1961 -
Ga verder naar volgende pagina