Nieuwe stunt voor sterk Pelt
21 AUGUSTUS 2023

Esperanza Pelt heeft zich gekwalificeerd voor de vijfde ronde in de beker van Belgie ten koste van tweede nationaler Houtvenne, na 120 minuten voetballen stond er 2-2 op het scorebord. In de strafschoppenreeks miste de thuisploeg twee elfmeters, Pelt geen.

Toch ging we met een bang hartje naar Houtvenne, bij Pelt lagen vier spelers in de lappenmand. Ruben Scheelen en Jarne Mols waren geschorst. Trainer Geert Van Dessel had een tactisch plannetje klaar. Routinier Carlo Palmans centraal achterin met de youngsters Jessy Hendrikx (21) en Tom Van Maanen (18) naast zich. Op het kunstgras, onder een warm zonnetje en gesteund door ongeveer 50 meegereisde supporters kon de wedstrijd beginnen. Van een studieronde was er echter geen sprake, de thuisploeg hield verrassend veel volk achter de bal en teerde vooral op zijn flanken. Tot uitgespeelde kansen kwam men echter niet, het wapen van dit Houtvenne zijn de stilstaande fases, in de vorige ronde werd zo de kwalificatie afgedwongen, een vrije trap laat in de wedstrijd tegen Avanti Stekene (2-1 winst).  Rond minuut twintig mag de thuisploeg een vrije trap nemen aan het halve maantje, Alessio Allegria zet zich achter de bal en lijkt de 1-0 tegen de netten te trappen, doelman Ben Mertens heeft een miraculeuze redding in huis, de attente Kenneth Ugoh is goed gevolgd en trapt de 1-0 alsnog tegen de touwen. Pelt is niet van slag, blijft mooie en verzorgd voetbal brengen. Halve kansjes volgen er voor Thomas Paumen en Jarne Beckers. Ook Pelt doelman Mertens moest nog één keer vol aan de bak, de 1-0 bleef op het bord. Op slag van rusten kreeg Yannick Mols nog een schietkans maar besloot op doelman Van Lommel. Met 1-0 bij de rust was na de pauze nog alles mogelijk.

Ook na de rust is Pelt qua voetbal de betere. De thuisploeg krijgt dan wel de betere kansen en Ben Mertens staat tweemaal pal op een poging van de thuisploeg. Aan de overkant is het bingo, Mourad Daoudi stuurt Maico Gerritsen in het straatje, diens poging vindt de vuisten van doelman Van Lommel. Nu is de net ingevallen Tijs Renckens er als de kippen bij om de 1-1 tegen de netten te prikken. We spelen nog twintig minuten en de wedstrijd is een ware cupmatch geworden. Doelman Mertens staat sterk te keepen en aan de overkant heeft doelman Van Lommel een prachtige save in huis om de 1-2 te beletten. We stevenen af op verlengingen, op zich al een mooi resultaat.

In die eerste verlenging is Houtvenne ook gevaarlijk, eerst redt Ben Mertens nog uitstekend met de voet aan de eerste paal en na net geen 100 minuten voetballen is Ben dan toch geklopt, Stephane Odimboleko schiet in de verste hoek raak, 2-1. Op het einde van de eerste verlenging moet thuisdoelman Van Lommel de strijd staken met een blessure, doelman Jason Janssens komt tussen de lijnen. In de tweede verlenging vindt Pelt zijn tweede adem. Hoekschop Pelt, Maico Gerritsen kopt de 2-2 tegen de touwen na 110 minuten voetballen. Niet veel later ei zo na 2-3, de poging wordt net onder de lat getipt. Pelt blijft de voetballende oplossing zoeken maar strafschoppen zullen een winnaar moeten aanduiden.

Houtvenne komt op 1-0 via Thuys, Maico Gerritsen maakt 1-1. Doelman Mertens redt de poging van Karayi en Carlo Palmans trapt Pelt naar 1-2. Santermans scoort de 2-2 en Jessy Hendrikx de 2-3. Van Keilegom scoort de 3-3 en Pelt blijft foutloos, Mourad Daoudi 3-4. De laatste poging van Houtvenne moét er in, Cavus trapt op de deklat en Pelt een ronde verder!